Bakom Kulisserna med Mats Bäcker

10 maj 2024
Bakom Kulisserna med Mats Bäcker - Foto: Mats Bäcker

Vad är du aktuell med nu?

Jag har just fotograferat affischen till Chinateaterns höstproduktion 'Dream Girls- The Musical'. Vi var på stora scenen och för att få rätt glans i bilden köpte Chinateatern in en dansmatta för 30 000 kr!
Jag har också arbetat med affischerna för Krusenstiernska teaterns sommarscen i Kalmar med "Oj då!..en till?", med bland annat Robert Gustafsson och med affischen för Eva Rydbergs "Ett Resande Teatersällskap" på Sundspärlans Friluftsteater. Jag arbetar också med affischerna för Göteborgsoperan och Göteborgs stadsteaters produktioner.
Nästa vecka ska jag till Oslo och arbeta med den norska koreografen och dansaren Alan Lucien Øyen, vi gillar att arbeta ihop.

Bakom Kulisserna med Mats Bäcker - Foto: Mats Bäcker

Hur kommer det sig att du blev fotograf?

Jag tyckte att det var kul med fotografi och valde det som fritt valt arbete i skolan. Jag växte upp i Hagfors men gick ett yrkesskolegymnasium i Malmö som hade fotolinje som var jättebra. Blev då kompis med fotografen Micke Berg, vi delade mörkrum och skapade ett frilansfotokollektiv.

Jag började jobba för musiktidningen Musikens makt, som deras Skåneredaktion. En dag 1977 hörde Kal P. Dal av sig och vill att jag skulle fota hans LP-omslag "Till Mossan". Det var stort för en liten 19-åring som jag, som fortfarande gick på gymnasiet! Jag gjorde affischen till Kal P. Dal och Pågarnas turné: gruppen spelade i varenda folkpark och gjorde stor succé. Jag är med i filmen med Kal P. Dal med massa bilder från sommaren 1977.

Min karriär som rockfotograf fick genom tidningen en riktig rivstart och under några veckor 1977 fotade jag bland annat Joe Strummer, The Jam och Iggy Pop.

Bakom Kulisserna med Mats Bäcker - Foto: Mats Bäcker

Tidningen Schlager startade så jag flyttade till Stockholm och var anställd på Schlager i flera år som rockfotograf. Schlager var en kreddig tidning även om den var liten. Jag hade VIP-kort till klubbar och inneställen som RITZ och liknande.

Bakom Kulisserna med Mats Bäcker - Foto: Mats Bäcker
Bakom Kulisserna med Mats Bäcker - Foto: Mats Bäcker

Fotnot: Affisch från föreställningen "Unplugged" med  Gycklargruppen, premiär 22 januari 1994

Bakom Kulisserna med Mats Bäcker - Foto: Mats Bäcker