Intervju - Johan Ståhl

18 maj 2023
Intervju med trollkonstnären Johan Ståhl. Foto: Olav Holten

Foto: Olav Holten 

Intervju med trollkonstnären Johan Ståhl

 

Vad är du aktuell med just nu?

Just nu håller jag på med många saker; jag jobbar med att ladda upp intressanta klipp på mina sociala medier-plattformar vilket känns roligt och är en helt ny värld för mig.

Så ger jag föreställningen ’Vackra lögner” på CIK i Knivsta den 28 maj samtidigt som jag arbetar på min nya föreställning ¨I sanningens gränsland¨ som har premiär i höst på Uppsala Stadsteater, en fristående uppföljning på Vackra Lögner.

¨I sanningens gränsland¨ handlar om sanningens motsägelse i dagens samhälle; en sanning är inte alltid sann utan beror på vilken synvinkel man tittar ifrån. Jag som trollkarl står i gränslandet mellan vad som är sanning och vad som är falskt.

Jag arbetar med regissören och manusförfattaren Jacke Sjödin. Vi känner varandra väl. Jacke var med i allra högsta grad inför finalen i Talang och vi har skrivit flera föreställningar ihop. Han är erfaren inom trolleri utan att vara trollkarl. Jacke ser trolleri från ett annat perspektiv medan jag kan se detaljer så vi behöver inte starta med vad magi är eller vad som är bra. Han är också en fantastisk ordkonstnär som kan rimma på eller skriva en låt om vad som helst.

När jag arbetade i Las Vegas träffade jag illusionisten Kevin Spencer, som varit med om en svår bilolycka. Han rehabiliterade sig själv genom att lära barn på samma sjukhus att trolla. Jag tyckte idén var så fin så när jag kom hem startade jag välgörenhetsorganisationen Sprid Magin eller Sjukhus-Pokus som den också heter.

Foto: Annika Berglund

Vi är sju trollkarlar som besöker svårt sjuka barn i två timmar i lekterapin varannan vecka och lär dem trolla. De får också riktig, professionell rekvisita av oss. Vi turas om efter ett schema som vi får halvårsvis i förväg: Leif Olberius, Nikola Arkane, Hanna Günther, Kalle Nilsson, Tore Skytén, Stefan Eriksson och jag.

En del barn är jättesjuka så det kan vara emotionellt jobbigt; vi är alltid två och två som besöker lekterapin så vi har varandra som stöd om och när det blir tungt.
Men det kan bli väldigt fina stunder också, som när du ser ett barns glädje över att de känner sig som en superhjälte som kan något som mamma inte kan.

Ibland är det inte så mycket trolleri utan bara att sätta sig ned och prata med en människa med stora utmaningar i livet. Ibland lär vi en pappa trolla, för ett barns sjukdom drabbar ju hela familjen. Då kan trolleri vara en bra distraktion från den bistra verkligheten.

Vi har fått stöd från Barnfonden i Uppsala och Prins Gustavs stiftelse så att jag kan ge artisterna en symbolisk slant så att de fortsätter vara med.

Foto: Olav Holten

Hur kommer det sig att du blev magiker?

Jag såg en trollkarl trolla fram godis när jag var 4 år och tänkte att det där vill jag lära mig. Redan då identifierade jag mig som trollkarl. Fast det är svårt att hitta vägen till att bli trollkarl, det är inte så lätt. Men min barndomskompis Fredrik Andersson, som i dag arbetar som stå-upp-komiker, lärde sig och sen mig att trolla och så fortsatte jag. Senast igår uppträdde vi tillsammans.

Magin är något speciellt för mig; om jag ser en teaterpjäs kan jag uppleva att något saknas. Över lag tycker jag att magi är den starkaste konstformen: det väcker så mycket känslor i människor.

Jag uppträdde i Syd-Afrika där det är närmare till tron på Wicka (reds anm: en typ av hednisk religion där magi används för att till exempel hitta ett jobb, jämförs med en sorts svartkonst) så man får vara försiktig. Människor ville till exempel att jag skulle elda upp en lapp så att någon blir kär i den personen och liknande. Man får guida människor rätt om de tror på vodoo, svartkonst eller magi.

Jag åkte på stryk en gång av en läkare! Det var en klockren misshandel: han reagerade jättestarkt på mitt mingeltrolleri och vrålade redan i början av magieffekten. Ett trolleri-klimax är ju starkt så jag började undra hur han kommer att reagera. Plötsligt slog han mig jättehårt i magen så att min luft gick ur.

En del i publiken vill att man ska lösa något, andra tappar besinningen. Den här läkaren fick uppleva något han inte upplevt tidigare och slog till.

Vad är det som triggar dig och som gör varje framträdande så unikt för dig?

Det jag tycker är så otroligt kul är att spåna fram något nytt. Att få börja öva och att det får växa ram. Det som startar som ett frö av fantasi blir sen något som är verkligt och kan påverka människor.

Jag har tävlat mycket: i VM i trolleri i Peking 2009 kom jag trea och i Blackpool 2012 kom jag tvåa. Då var jag enormt besviken på mig själv; över att jag svikit alla och lagt fem år i nedlagd arbetstid.

Jag hade oflax och kom i samma VM som den trollkarl som fått högst poäng i alla VM, Yann Frisch, som vann. Men jag är i efterhand stolt över att jag kom tvåa mot en sån motståndare.

Jag hade jobbat i 7 år med det jag gjorde på scen och började tävla i stället för att sluta trolla. Så jag gav mig ut på en resa för att göra mig själv stolt. Det blev en lång resa med många tävlingar. Idag tycker jag kanske inte att placeringarna i tävlingarna är så viktiga men de gjorde mig stolt då.

Vår son är döpt efter en trollkarl som heter Dante och en författare. När man presenterar honom för trollkarlskollegor så nickar de instämmande.

Jag har många förebilder och ur olika aspekter. Jag är ultranörd i trolleri och kan åka långt för att se någon annan magiker. Penn & Teller tycker jag är briljant liksom Andrew Goldenhersh som jobbar otroligt långsamt.

Jag gillar fingerfärdigheter och fiffigheter, skicklig manipulation och hantverket, hur det går till. Det är en kärlek till publiken och konstformen att lägga så mycket tid på att lägga något som sen går så fort. Att någon är bra på det denne gör.

Min fru är ganska neutral inför trolleri och ställer egentligen inga frågor men hon har sett mycket trolleri. Hon är mycket tålmodig: jag byggde om hela vardagsrummet till en filmstudio för att kunna spela in ett TikTok-klipp.

Johan gästar Bingo Lotto, där en annan suverän trollkarl sitter ingen mindre än Stefan Odelberg Foto: Johan Carlen

Du har startat både en festival och en utbildning.

Jag startade och drev Uppsala Magic and Comedy mellan 2014-2022 men har dessvärre inte tid längre då det är så mycket med mina shower.

På ett hotellrum i Syd-Korea kom jag på att jag ville starta både en festival och en högskoleutbildning i trolleri. Men det tog fyra år att skapa festivalen och fem år att skapa högskoleutbildningen. Eleverna fick högskolepoäng efter avslutad kurs. Det var Tom Stone och jag som drev den och vi hade studenter från elva olika länder.
Eleverna fick verktyg för sitt arbete med trolleri och sen fick de arbeta vidare själva.

En kille kan sätta sig i ett hörn i pojkrummet och öva tusen gånger, tjejerna gör det några gånger och tänker sen att ”jag ska nog göra något mer vettigt än det här”. Män tar större risker och vågar snöa in på något knäppt. När de halkar in på trolleri så vågar de satsa mer.

Trollkarlen John Calvert turnerade jorden runt tills han var 102 år; han var en renlevnadsmänniska, slank och alert. Jag såg honom när han var 87 och han var fortfarande så energifull. Jag trollar för att jag vill och skulle ändå trolla även om jag inte tjänar några pengar. Jag har inga planer på att gå någonsin gå i pension!

Se Johan Ståhls fascinerande och häpnadsväckande show
Vackra Lögner på Centrum för Idrott och Kultur i Knivsta, CIK den 28 maj.
Klicka här för mer information och biljetter!