Intervju - Andreas Ferronato

25 november 2019
Intervju Andreas Ferronato - Åsa Wallberg/Funnybones Production

Månadens intervju: DJ & Saxofonist Andreas Ferronato!

Andreas Ferronato är 27 år, bor på Lidingö i Stockholm och arbetar som party-DJ och popsaxofonist.

Vad är du aktuell med nu?

Jag gör väldigt mycket privata och företagsfester: just nu med Ideal of Sweden, ett stort bröllop i Åre när de öppnar säsongen, med Live Nation och för Mojang där vi är tre DJ samtidigt.

Hur började du som som party-DJ och popsaxofonist?

Jag började skola mig som musiker när jag var 9 år och arbeta som autodidakt DJ från det jag var 15 år. Runt 2012-2013 blev det trendigt med live-instrument så jag började repetera ihop saxofonspelandet med DJ-arbetet vilket tog ett tag. Så först för fem år sen gick jag ut på marknaden som party-DJ och popsaxofonist.

I Sverige har vi en extremt stark jazzkultur med sax.  Saxofon är långt ifrån fusion, pop, soul eller funkmusik men för mig är det självklart. Som DJ är jag väldigt bred. Varje spelning är för mig både en show och en dansgolvsspelning.

Vad är det som triggar dig?

Jag har en rik relation till musik; jag gillar att tala genom musik. Det finns en psykologiskt aspekt i att DJ:a: vad ska jag göra för att få människor att ta sig ut ur sitt skal? Jag erbjuder människor att ha aktiva känslor! Att påverka dem så att de blir glada eller berörda. Den kraften får jag del av i varje sekund som DJ.

Jag har nog lite av en Pleaser personlighet. Jag spelar så lyhört som det bara går – man lär sig bara av att spela fel och sen lära sig av det!

Vad gör varje spelning unik för dig?

Jag arbetar i ett så kallat Open Format: att läsa av sin publik och guida dem. Jag kan spela Avicii och sen överraska dem med Dolly Parton. Så det handlar om hur jag tar mig från Avicii till Dolly och vad hinner jag med under mina två timmar. Och då ha med båda de verktyg som jag använder och som musiker kallar timber och sound.
Timber är soundet inom elektromusiken som ofta bygger på syntar – en DJ är mer av sounddesigner än musiker. Medan ett sound i musikproduktionstermer bygger på ljudet av en gitarr med mikrofoner och strängar åt rock-hållet eller annat.

Som DJ har du båda timber och sound då spelningar live har andra förutsättningar. Du kan till exempel använda en dålig ljudupptagning med Aretha Franklin som sjunger Think som en effekt, som blir då så abnormt annorlunda jämfört med mot Aviciis Wake Me Up.

Vad spelar du på för saxofon?

En altsaxofon från Yanagisawa.

Vill du boka DJ & Saxofonist Andreas Ferronato? Klicka här!