Intervju Anna Saskia Stickler & Anna Partridge

27 februari 2023

Intervju med cirkusartisterna Anna Saskia Stickler och Anna Partridge

Knivsta Nycirkusfestival den 15 april 2023 kommer vi att få se cirkusartisterna Anna och Anna, som inte bara är otroligt bra på jonglering och akrobatik, gå på lina! Och det alldeles i närheten av publiken!

Vad är ni aktuella med just nu?

-       Vi arbetar med vår familjeföreställning ”Anna och Anna grillar korv!” som vi kommer att framföra på Knivsta Nycirkusfestival den 15 april, säger Anna Saskia Stickler. Föreställningen innehåller både jonglering, par-akrobatik och slak lina.  Vi ska vara på det stora inomhustorget på CIK, Centrum för Idrott och Kultur, i Knivsta.

Festivalen i Knivsta är ett samarbete mellan Centrum för Idrott och Kultur och Funnybones Production och bjuder på en fullspäckad dag med artister – läs mer här!

De har också arbetat med danskompaniet Ronny i ett år. Det är ett samarbete mellan sju kvinnor inom olika discipliner: en dansare, en fotograf, en installationsartist, en ljustekniker, en musiker och så de två cirkusartisterna Anna och Anna. Projektet, som heter LUNA: Woman to Woman, syftar till att arbeta fram en föreställning till kvinnodagen, utifrån deltagarnas egna erfarenheter från att vara yrkesverksam kvinna i konst/artistvärlden.  
 
Under året har de arbetat på plats i Linköping i små team. En dag arbetade de med fotografen, en annan dag med dansaren. Deltagarna har skapat föreställningen utifrån vad de känt och kommit fram till i processen, med sitt artisteri och sin konst men också med sin tolkning av vad månen Luna betyder.
 
-       Vi hade en work-in-progress-visning för inbjuden publik för ett halvår sen där vi testade de små bitarna vi arbetat fram som då sattes ihop till en helhet, säger Anna Saskia Stickler.

Anna Saskia anser att det som har fungerat bra är när alla deltagarna i projektet Luna varit på plats samtidigt och arbetat tillsammans. Men möjligheten att träffats har varit olika och därför har kommunikation också varit över internet.  

-       Men sen blir det extra kul när vi väl ses tillsammans, säger Anna Saskia Stickler. Det är så spännande att få inblick i hur man kan arbeta inom andra områden och till exempel möta och arbeta med en filmfotograf.
 
Föreställningen spelas i ett stort rum där artisterna kommer att vara i olika delar av rummet samtidigt med publiken Premiär är planerad till 8 mars på Kulturhuset Agora i Linköping men en föreställning ges också i Kulturkvarteret i Norrköping.

Utbildningscentret Salpaus i Lahti är en tre-årig yrkesskola med en särskild cirkuslinje. Anna Partridge gjorde en audition under tre dagar då de arbetade med alla slags discipliner. Därefter visade de var och en upp en akt och ett grupparbete - och så kom Anna Partridge till sin stora glädje in på skolan.
 
-       Jonglering kom att bli min specialitet men jag har en grund som akrobat, som bas i par-akrobatik, säger Anna P. Jag valde tightwire, lindans, som min andra disciplin för jag hade ingen flygare i min klass på skolan.
 
Anna Saskia är uppvuxen i Sundsvall. Hon är tidigare friidrottare med höjdhoppsinriktning, tränade gymnastik som barn och tyckte att det var kul att hjula och slå volter. Anna Saskia deltog i en cirkuskurs som Cirkus Cirkör anordnade. Hon började därefter arbeta som cirkusartist redan som 14-åring.
 
-       Cirkus Elvira ringde mig och ville ha med mig som akrobat i sin sommarföreställning, berättar Anna Saskia.
 
Cirkus Elvira i Sundsvall är en traditionell cirkus där Anna Saskia arbetade i nio år och hela tiden lärde sig nya saker.
 
-       ”Det här ska vi göra nästa sommar” sa de så jag började träna, berättar Anna Saskia.
 
Efter gymnasiet valda Anna Saskia först den två-åriga cirkusskolan AFUK i Danmark och därefter cirkuslinjen på Salpaus i Finland, där hon studerade i tre år. Anna Saskia är luftartist och akrobat. Hon tog sin examen på Salpaus i svingande trapets och slak lindans, men arbetar även med statisk trapets. Anna Saskia och Anna P lärde känna varandra på Salpaus.
 
-       Jag är ganska stor för att vara en ”flygare” och Anna P liten som ”bas” i par-akrobatik men att vi är nästan samma storlek skiljer oss från många andra akrobatpar och vi kan göra annorlunda tricks, säger Anna Saskia.

Vad är det som triggar er och som gör varje uppträdande så unikt för er?

-       Publiken! Det är det enda jag tänker på; att se alla i publiken och kommunicera med dem, inte med ord men med känslor, säger Anna Partridge. Att få någon att känna en bra känsla. Att någon säger att ”det var så häftigt och jag blev så glad av att se er”.

Anna Saskia Stickler instämmer i att publiken har en jätteroll i föreställningen med hur de reagerar på vad de ser och det som händer.
-       Det påverkar oss som artister, säger Anna Saskia.

Är det någon skillnad på olika slags publik?

Anna Partridge menar att det är skillnad men att det är svårt att förklara. Hon upplever till exempel att publiken i Europa, Sverige och Finland är tystare under föreställningen men att de verkligen är engagerade när de tittar på en föreställning.
 
-       Som artist kan du uppleva att, fast du gör exakt samma show, får skrik av publiken ena gången men att publiken nästa dag är tyst och mållös, säger Anna Partridge.
 
Anna Saskia menar att det är energi som de vill skapa när de uppträder. Att uppträda med trick som är svåra är alltid nervöst, det kan gå fel. Men det är också spänningen med just det som driver dem båda: om tricken ska lyckas eller om något oväntat händer som de måste hantera. Att ha publiken och allas blickar på sig när något går fel eller tokigt är samtidigt det som är riktigt kul.

Anna Saskia jämför idrottsvärlden, där tävlingar och prestation är målet, med cirkusvärlden där målet är att du ger publiken en upplevelse.
 
-       Ja, för publiken är alltid på din sida och vill att du ska lyckas, säger Anna Partridge. Under min första offentliga show jonglerade jag med Diabolos och fick snöret runt foten. När jag då började hoppa runt på ett ben skrattade publiken så jag började skratta och det blev något som jag inte tidigare upplevt - det var härligt att få ge dem detta.
 
Anna Saskia och Anna Partridge säger att de är jättetaggade på att få göra sin akrobat- och jongleringsföreställningen ”Anna och Anna grillar korv!” på Knivsta Nycirkusfestival.
 
-       Kom och titta på oss den 15 april i Knivsta! hälsar de båda.
 
Föreställningen ”Anna och Anna grillar korv!” ges under Nycirkusfestivalen i Knivsta lördagen den 15 april 2023. Här hittar du mer information: