Intervju - Cecilia Frode

30 januari 2024

Intervju med Cecilia Frode -
komiker, skådespelare, pjäsförfattare

Cecilia Frode har som komiker utvecklat en egen stil med sina karaktärer som verkar lite som om de inte riktigt hör hemma där de är, som ett slags besökare i ett eget universum där de befinner sig. Karaktärerna blir oerhört komiska utan att det verkar som om det är meningen.
Cecilia Frode är aktuell med både sina egna produktioner, på film som i Tillsammans 99 och med parhästen Janne Josefsson i frågetävlingen Alla mot Alla med Filip och Fredrik.

Vad är du aktuell med just nu?

Just nu är jag aktuell med min föreställning 'En stjärt på himlen, Gud Hund eller Boll'. Jag hade nypremiär på den förra året och det är den som jag ska ut med på turné i vår runt om i landet.

Det jag jobbade upp under 2022 fick jag blåsa av under 2023 på grund av min hjärtoperation.
Jag är född med ett hjärtfel och det här var min andra operation. Jag hade fått aggressiva bakterier i hjärtklaffen och min kropp fick inget syre. Jag höll på att dö kort sagt och låg på sjukhus en månad. Jag gick ner mycket i vikt och förlorade snabbt min muskelmassa. Jag hade rullator och jag tänkte att jag måste äta allt jag får äta, även om det inte är gott. Allt som serverades mig bestämde jag mig för att få i mig för att få tillbaka min kropp. Jag är så tacksam för att jag hade aptit.

Det var ett plus i samband med hjärtoperationen att jag är så vältränad: jag tränar rodd, spinning och gruppträning regelbundet. Jag är rätt bra på att ta hand om mig. Det blir nog så om man levt och lever med kroniska sjukdomar och kronisk smärta. Eller det kan ju bli tvärtom också, att man inte orkar. Men du måste orka för smärtan är fruktansvärd.
På grund av det inträffade har jag det senaste året gått på sjukgymnastik för hjärt-opererade. Nu tränar jag som förut men långsammare. Att skapa utrymme för sin själ, äta och sova bra, träffa människor och ha kul är essentiellt för att läka och hjälpa sig själv att komma tillbaka efter något så omfattande och traumatiskt som jag vart med om. Jag vill säga det för att belysa vikten av dom ingredienserna. Det är inte så självklart som det verkar när allt har ställts på ända och hela livet är upp och ned.

Hur kommer det sig att du blev skådespelare?

Jag bestämde mig som 16-åring att jag ska bli Sveriges bästa skådespelerska och bli herre över mitt yrket. Jag ville göra något som är kul. I Linköping, där jag växte upp, var normen att man skulle gå ekonomisk linje på gymnasiet, skaffa körkort och förlova sig. Men jag bara vägrade att hamna i den normen; varför ska jag göra något som inte är jag? Jag tog reda på hur man blir skådespelare och sökte till teaterlinjen på gymnasiet i Helsingborg. Dom var så trevliga i telefon på Olympiaskolan i Helsingborg när jag ringde. Om jag inte skulle kommit in så var min plan B att söka till Balettakademin i Stockholm och bli Sveriges bästa dansare istället. Men jag kom in och flyttade således hemifrån och till Helsingborg 16 år gammal. Sen gick jag Skara skolscen och efter det kom jag in på Teaterhögskolan i Malmö.
Min dotter går nu på teaterlinjen på Södra Latin. Hon älskar att sjunga och dansa och spela teater, så hon kanske går i mina fotspår, vem vet. Det är ett fantastiskt roligt yrke men med stor arbetslöshet där man måste vara stark på flera sätt. Jag är tacksam över hennes ambitioner och hon måste få pröva och göra det hon tycker är roligt.

Vad är det som triggar dig och som gör varje framträdande så unikt för dig?

Jag har hållit på med det här professionellt i 30 år, både att producera och uppträda. Jag är så tacksam för min passion, min lust och att jag har gnistan kvar efter operationen. Jag orkade inte så mycket för ett år sen. Ofattbart att jag står här så stadigt och känner mig så kraftfull, nästan mer kraftfull nu än någonsin. Jag vill göra allt för att hålla lusten och lågan igång. Att gå utanför min 'box' och ta risker som när det inte finns till exempel semesterersättning och annat som vid en fast anställning. Det är minst sagt tufft att vara frilansande kulturarbetare men jag har ju levt så större delen av mitt liv. När du blir sjukskriven som jag nu då avbokas allt och du har inget att komma tillbaka till. Är du anställd vet du att du ska tillbaka till något ett visst datum om du blir frisk. Det var lite svårt nu att både läka, vila när alla spelningar ställts in. Vem fixar nya gigg?
Att få skapa min egen värld även om det kan bli ett fängelse med att hålla struktur, disciplin och lägga scheman själv. Om man lever i ovisshet så påverkar det ditt sätt, då du inte vet hur det ska gå, och då är det viktigt att kunna kommunicera med sin omgivning om vad som pågår. Men så här är det att vara frilansare. Det är en dröm med friheten men du måste kunna hantera den friheten och där sätts styrka och disciplin på prov. Jag tror att det som triggar mig är motståndet och min rätt till att rå över mitt eget liv. Jag vet hur fri jag är och är tacksam över det, det färgar mina framträdanden och gör mig unik.

Under åren har jag byggt upp en publik som skådespelare och en kundkrets för mitt andra arbete med hälsofrågor. Jag är wellness-coach och andnings-coach och stressterapeut. Jag arbetade som förskolelärare ett tag men jag blev helt slut. Jag skulle kunna tänka mig att undervisa i skådespeleri på en skola, på ett gymnasium eller ge privatlektioner. Jag hjälper en tjej nu inför sökningar till teaterhögskolan. Det är så konstigt att de får göra sina prov genom selftape nu för tiden. Det är verkligen så dumt.

Man jobbar ofta i grupp som skådespelare men till syvende och sist arbetar du ensam. Att arbeta med att skriva är också lite ensamt.
Så jag ställde mig nyligen frågan om jag orkar fortsätta med det jag gör. Mitt hjärta slår kraftfullt och min passion är där och min gnista än starkare. Jag både orkar och vill. 

Foto: Niklas Palmklint och Elisabeth Ohlson

Biljetter & Turnéplan

Här kan du boka biljetter till En Stjärt på Himlen av och med Cecilia Frode
Klicka här >>>