Intervju - John Houdi

1 mars 2022
John Houdi i intervju med Funnybones Production

Månadens intervju - underhållaren John Houdi

Den mångsidige underhållaren John Houdi kombinerar trolleri med buktaleri och komik med ett eget koncept, MagiComedy. Under pandemiåren 2020-2021 utvecklade John digitala shower med ny teknik och kan därför överraska på Zoom-möten med att dyka upp och göra sina trick digitalt.

Vad är du aktuell med just nu?

Under sportlovet 1-5 mars så har jag offentliga digitala shower för privatpersoner; Magi-Showen Online/MagiComedy Online. Företagsevent är roliga för då känner deltagarna varandra. Publika shower är också kul då alla inte känner varandra.. Jag gör också Stand Up på Norra Brunn och flera fysiska företagsevent nu i mars.

John Houdi in action med hans unika buktaleri-nummer

Hur kommer det sig att du blev artist?

Trolleri började jag med som 11-åring men jag började som buktalare av misstag! På 1980-talet gjorde komikern Ronny Eriksson och jag en turné i Norrbotten för HSB där jag trollade och han sjöng. Norrlänningar är ju tystlåtna så jag började fylla i deras svar och folk skrattade. När jag tog upp en ur publiken på scen så fortsatte jag att fylla i när denne skulle svara, samtidigt som jag trollade. Då jag senare kom in i Stand-Up-svängen så hade jag ju rutin både med att ha jobbat mycket med företagsevent och med mitt nu utvecklade buktalartrick som fungerade bra i kombination med Stand-Up. Dessutom använder jag alltid personer från publiken som ”buktalardockor”, vilket gör det hela unikt.

Vad är det som triggar dig och som gör varje framträdande så unikt för dig?

Att nå ut till människor; att få folk att skratta. Trolleri är ju att nästan få folk tillbaka till barnstadiet; jag kan se i folks ögon att de njuter av tricket. Och för ett ögonblick är de tillbaka till barnets förundran.
Jag tycker också om att ta klassiska saker och trick och göra dem på ett modernt sätt. Först efter femtio gångers framträdande för publik blir ett nummer någorlunda bra medan comedy är färskvara. Brukar använda musik som en metafor; musik är på ett annat sätt; du övar, spelar, går in i en studio, gör ett arrangemang och senare möter du publiken. Med trolleri tar du ett trick och testar direkt på publik och först därefter kan du förädla tricket och göra det klart.
Jag har uppträtt för alla möjliga typer av människor som exempelvis kungligheter, världsstjärnor och mannen-på-gatan vilket gör mitt yrke fantastiskt. Det är ingen större skillnad på kvinnor eller män som publik men många gånger är det kvinnor som tycker illa om trolleri.

Det är svårt att trolla för barn; de är levande på ett helt annat sätt då de kan springa upp på scenen och ta saker eller skrika rakt ut vad de ser och upplever. Det är en av orsakerna till at jag aldrig uppträder för bara barn. För mig är det också viktigt att veta att det är mig arrangören köper och inte det jag gör. Jag är väldigt nyfiken av mig och kan ta mig an vilken konferens som helst och ge energi. Som när jag dyker upp i ett Zoom-möte; då får deltagarna ny energi. Roligaste Zoom-showerna är för It-företag; de blir intresserade av tekniken och frågar mycket om hur jag gör det rent tekniskt.

John Houdi kan du boka genom Funnybones Production

Hur upplever du att vara en del av två världar; magiker och stå-uppare?


Egentligen är det ingen skillnad; handlar ju om att underhålla. Att både göra företagsevent under ordnade former och också uppträda på pubar eller krogar är väldigt lärorikt.

Jag har alltid legat i framkant för att göra något annorlunda och jag blandar gärna mina färdigheter. Jag hade till exempel en egen hemsida redan 1994 och var en av de första som både använde högupplösta bilder och videor för att visa upp vad jag gjorde. Jag har till och med gjort ett dataspel med mig själv! Och jag gör hela processen med klippning, bilder, musik och allt.

Coronan innebar därför en liten andningspaus i livet; först tänkte jag att det bara är att härda ut. Men sen kom förfrågningar om digitala shower och det kändes fruktansvärt hemskt då jag är van vid att uppträda direkt för publik. Många komiker och föreläsare har gjort digitala shower men det kan bli som youtube; publiken sitter och tittar och är inte aktiv.

Jag började fundera på om det gick att ha en digital show på ett annat sätt. Jag såg några amerikanska digitala shower och tänkte att jag skulle pröva att skapa och inbjuda till en digital AW; en Work-In-Progress för att lära mig mediet, där deltagarna till exempel hade en vin-klubb via Zoom och samtidigt se mig uppträda, också via Zoom.

Det fungerade! Så därefter började företagen höra av sig om att boka digitala event - mellan oktober 2020 till april 2021 hade jag över 100 digitala shower! Det var en stor fördel under pandemin och för mig en helt ny arena. Jag tog hjälp av en kille i Rio de Janeiro, som hjälper artister med tekniken för digitala shower med sina olika slags dataprogram, för att utforma mina shower digitalt och få dem interaktiva för deltagarna.

Jag har fortsatt att utveckla showen med att ha flera kameror och med musik och att jag numera sitter i mitten av galleriet i Zoom som är runt om och också ser varandra. Jag gör deltagarna interaktiva via dator och med mobilen: de får slå in ett nummer och sen på slutet matchar numren med varandra. Eller så riktar jag mig direkt till en deltagare och gör ett korttrick. Publiken, som bara ser mig digitalt, upplever att jag sitter på andra sidan bordet!

Det här är en ny arena och har utvecklats till ”Showen-som-kommer-hem-till-er!”. Sen dess har jag sålt mina digitala shower till ett flertal företag i andra länder som exempelvis England, Polen och Norge. På Alla-Hjärtans-Dag 2021 gjorde jag till och med en offentlig föreställning med den här digitala tekniken.

Denna nya och digitala arena för underhållning har gjorde att allt blivit så mycket roligare. Joe Labero och jag började en gång som mingelartister - med det här digitala mediet känns Close-Up-artisteri roligt igen (även om jag idag aldrig gör mingeltrolleri). Så nu satsar jag på digitala Live Stream Shower, fysiska företagsevent men är liksom tidigare också konferencier/moderator och Toast Master.

Gör en bokningsförfrågan på John Houdi här >>>