Intervju - Lise & Gertrud

1 november 2021
Intervju Lise&Gertrud av Åsa Wallberg/Funnybones Production

Månadens intervju: Lise & Gertrud. Intervjun är gjord med dem båda samtidigt!

Artistduon Lise & Gertrud tolkar världshits med underfundig humor och stor musikalitet, i ackompanjemang av en cello. Lise & Gertrud har under sina mer än tjugo års samarbete fått en trogen och förtjust publik. 

1. Vad är ni aktuella med just nu?

Från och med i höst och i november spelar vi vår musikaliska show I Nöd och Lust - Första Akten på restaurang Mamadou i Stockholm.
Lise och Gertrud satt i våras, under den pågående pandemin på restaurang Mamadou och undrade hur hösten skulle bli. Restaurangen  har en jättefin liten VIP-hylla. 
- Lise föreslog då att "det är väl här vi ska uppträda" vilket är en fullständig brilliant lösning på om vi nu fortsätter arbeta hemifrån då restaurangen ligger bredvid Lises port där hon bor, berättar Gertrud. 
Lise och Gertrud pratade med restaurangägaren och byggde sen en liten scen på höjden på VIP-hyllan. I samarbete med skrädderiet tvärs över gatan skapade de en scenografi.
- Vår nästa show, I nöd och lust - Andra Akten, kommer hösten 2022 och då kanske det blir i en större lokal. Eller så slår vi ut väggarna på Mamadou, säger Gertrud och skrattar.

2. Vad är fördelen med att vara en duo?

- Att alltid ha en till person som du kan bolla idéer med, att inte vara ensam, att kunna peppa varandra och att kunna fira med varandra, svarar Gertrud. Att inte vara själv om alla beslut. Vi har olika tillgångar och förmågor; i den bästa av världar fungerar det och vi släpper varandra fria, i den sämre krockar vi - lite som i ett äktenskap.
Gertrud citerar en bit ur "Profeten" av Khalil Gibran: "Och stå vid varandras sida, men inte för nära; ty templets pelare står åtskilda, och eken och cypressen växer inte i varandras skugga". 
- Vår konstnärliga verksamhet, och i och med att  vi är en duo, gör att vi aldrig lider brist på idéer, säger Gertrud. 
- Men ibland skriker någon av oss "Stopp, nu måste vi fokusera", inflikar Lise. 
De förklarar att det är en utmaning att inte korsa varandra utan ha sina egna spår också. Det optimala arbetsmässigt är för dem att veta vem som gör vad. Men då båda har ett stort engagemang i vad de gör så  krockar de ibland i själva produktionsarbetet. 
- När det gäller det konstnärliga har vi tydligare ramar sinsemellan, säger Gertrud.

  • Lise & Gertrud bokar ni via Funnybones Production

3. Vad är det som triggar er och som gör varje uppträdande så unikt för er?

- Det är publiken! svarar de samtidigt. Det är där och då det händer och som nu i en liten lokal att vi alla är där tillsammans.
Den upprepande rutinen att spela varje dag gör också att föreställningen blir levande och att de utmanar varandra; den ena tar upp en tråd och den andre hakar på.
- Som det tillstånd vi får med publiken. Vi har ju stått på scenen och drivit vårt företag i mer än tjugo år och vi bjuder in publiken att leka med oss i det musikaliska flödet, säger Gertrud.
- Det är mötet med publiken, kontakten som vi letar efter och som vi vill skapa tillsammans med publiken, där och då i stunden, förtydligar Lise.

Boka gärna Lise & Gertrud till ditt nästa event!