Intervju - Malin Nilsson

8 maj 2022

Månadens intervju: magikern Malin Nilsson

Intervju med den spännande och kreativa magikern Malin Nilsson

Vad är du aktuell med just nu?

Jag är på väg till Tyskland, till München i en vecka, för att spela i en trollerigala och uppträda för andra trollkarlar. Jag uppträder på engelska, och på väldigt dålig tyska, med visuella nummer till musik. Jag jobbar ofta med olika konstellationer av artister och tycker att livemusik ger en härlig känsla till alla arrangemang.

Jag planerar också en sommarturné och har även andra event som bröllop och företagsfester på gång då jag passar in på så många olika ställen med min föreställning.

Igår släpptes biljetterna till Varieté Victoria i Malmö som vi spelar i vinter; det är jag och ett kapell och hemliga artister. Jag uppträder, producerar, bokar de medverkande och planerar samarbetet med de olika artisterna.

 

Hur kommer det sig att du blev magiker?

Jag är född in i det och är tredje generationens trollkarl. Saker försvann, trollades bort, exploderade jämt hemma! Halva familjen är magiker förutom mamma och min syster som båda blev lärare.

Nu har jag jobbat professionellt som magiker i 22 år. Jag är väldigt tekniskt intresserade, tänkte först att jag skulle arbeta med datorer som exempelvis programmerare. Men jag kan inte sitta still eller vara på en och samma plats länge. Under gymnasiet började jag fundera på hur jag skulle tjäna pengar på trolleriet. Tre extraknäck hade jag när jag senare flyttade från Österlen till Malmö. Efter bara ett år kunde jag börja försörja mig som magiker.

Att vara artist är ett tufft jobb men jag liknar det vid att vara en elitidrottare: man får äta bra och sova bra. Har funkat bra för mig att ta hand om sig själv. Jag älskar att jobba! Jag har hittat min grej i livet så det är bara att fortsätta. Jag är så tacksam över att det funkar, det är jag varje dag. Det ger så mycket i mötet med publiken; att man får visa det man skapat.

 

Vad är det som triggar dig och som gör varje framträdande så unikt för dig?

Det jag tycker är viktigast är att det händer här och nu. Även om publiken skulle se samma föreställning flera gånger så är det ändå här och nu. Jag älskar att arbeta i närvaron. Du kan ju inte spela in liveföreställningen, då är det inte live längre.

Under pandemin skapade jag en magi-automat; https://magicomatic.se Jag kunde välja på att antingen vänta tills pandemin gått över eller jobba inom reglerna och restriktionerna. Jag valde då att hitta på ett koncept som följde reglerna, med en glasruta emellan.
Publiken kom in genom skjutdörrar och stoppade pengar i automaten. Därefter spelade jag en trolleriföreställning som besökarna hade skräddarsytt med diverse tillval på nätet innan. Efter föreställningen desinficerade jag magi-automaten och sen kom nästa besökare. Jag spelade fram till att allt öppnade upp igen i år. Mina besökare var allt från ett gäng 90-åringar och några som firade bröllopsdag, till barn som lilla Ida som firade sitt femårskalas i automaten. Jag gjorde nästan hundra föreställningar i magiautomaten! Jag kanske tar upp den igen någon gång. Det är ett kreativt sätt att arbeta på; magiautomaten var som min trädgård där jag gick och pysslade och hittade på nya trick.

När jag växte upp höll jag till mycket på Skillinge Teater på Österlen. Där såg jag och lärde känna Thorsten Andreassen som uppträdde med Gycklargruppen någon gång på 90-talet. Jag började själv jobba på teatern 1995 och har sedan 2003 spelat föreställningar med olika artistkonstellationer där; som med skådespelaren Jörgen Thorsson och The Monkey Opera, och med magikerna Markus Zink och Charlie Caper.

Jag är väldigt förtjust i varietéscenen, i uttrycket och estetiken. Jag växte upp med Varieté Vauduvill runt mig, det är hjärtligt och folkligt utan att vara ytligt. Det är så fascinerande med människor som spenderar en hel livstid för att göra en tio-minuter lång scen helt perfekt för dig som tittar. Och att det perfekta ibland inte är helt perfekt; att det får vara lite skevt och levande. Man ser också människan i en bra varietéakt, det är inte som en DVD. Magi är en konstform som föds i luften, mellan den som utövar det och den som tittar på det. Trolleri utan publik finns ju inte!

Jag gillar att trolla med vardagsföremål; just nu gör jag ett nummer med ett ägg som går igenom en tegelsten på ett magiskt vis. Ofta är det mina senaste nummer som jag är insnöad på och gillar bäst. Jag är också förtjust i duo-akter med nya trick och vägar för samarbete på scenen. Jag börjar alltid med en idé; jag får dem genom att jobba. Har en liten gubbe som sitter i huvudet och skriver åt mig. Jag har ingen talang, jag är bara envis, haha!

 

Boka gärna Malin Nilsson till ert nästa event här

Foto 2 översta: Tom Wall
Foto nr. 3: Lars Brundin
Foto nr. 4 Från Tysk TV - RTL