Intervju - Mikael Welin

11 juli 2022

Månadens intervju: möt den otrolige Elvis-imitatören Mikael Welin

Vad är du aktuell med just nu?

Förutom alla uppdrag som Elvis så jobbar jag även med andra karaktärer som jag skapat under åren. Jag har bland annat en humoristisk och kock-karaktär som kör allsång och firar födelsedagsgästen på ett roligt sätt. Jag älskar lösmustascher och tysk brytning!
Efter att ha varit lite trött på underhållning och mitt artisteri så förde pandemin med sig (då det inte fanns några underhållningstillfällen alls) att jag verkligen fick gnistan och suget tillbaka.

Mikael Welin driver ett eventbolag där underhållningen bara är en ingrediens av en helhet. Han skapar möten och konferenser med middagar, talare, transporter och övernattningar med olika koncept som till exempel kick-offer och julfester.

Hur kommer det sig att du blev sångare?

Jag halkade egentligen in på sången av en slump, under mina år som reseledare på Sunwing. Jag började sedan på Wallmans Salonger och jobbade där i många år. Jag trivdes toppen under mina år på Wallmans. Det var en lärorik tid, inte bara artistiskt. Jag tycker att jag har lärt mig att ”ta publik” och på så sätt driva en showkväll framåt. Detta har jag nytta av i min Elvis-karaktär.

Hur är ditt förhållande till Elvis?

Jag var från början inte särskilt kunnig om eller intresserad av Elvis… Det började med en show på Wallmans 1997. Tess Merkel som var producent tyckte att jag passade i Elvis-karaktär. Hon tog med mig att se Elvis ”Live on Screen” i Globen. En föreställning där Elvis var på storbildsskärmar och sjöng, ackompanjerad av sitt originalband från den berömda, och över hela värden satellitsända, konserten från Hawaii 1973.
Jag vart helt överrumplad och gick sedan hem och övade på rörelser, sång och attityd för att göra ”the King” så rättvis som möjligt. Alltid med ödmjukhet och respekt.

Efter det var jag Elvis i sex år i en massa föreställningar. Showen på Wallmans byggdes upp med att den ena Elvisen efter den andre gjorde entré. Till slut var vi fyra Elvisar på scenen som tillsammans med körtjejer gjorde ett bombastiskt showummer a la Las Vegas. Jag har förädlat min egen Elvis-karaktär och stoppat in en hel del av mig själv i honom.

Även om jag oftast bara framträder i ca 15 minuter så tar det tid att komma in i karaktären. Jag bygger upp något i flera timmar innan, sen lägger jag på make-up, tar på mig Elvis-kläderna och sen gäller det att jag etablerar mig i sammanhanget. Alla i publiken vet ju att det inte är riktiga Elvis som kommer, så man måste hitta balansen. Jag försöker vara trovärdig som Elvis, men samtidigt vara mig själv. Det gäller att jag snabbt hittar publiken, som blir mina medspelare under showen.

Jag har gjort egna showproduktioner med Elvis men också jobbat tillsammans med olika showgrupper som ”Three D” och ”Made in Sweden”. Nu uppträder jag i en mängd olika sammanhang; företagsfester, kickoffer, jubileum, i allt ifrån Blå Hallen i Stadshuset till vardagsrum på Lidingö (där jag underhöll på en sjuttioårsfest).

Jag har inte bara sjungit som Elvis. Ett dataföretag bad att få fotografera mig i min Elvis-karaktär och förstorade upp fotona i papp i naturlig storlek och använde bilderna i en kampanj. Deras slogan var att ”bara originalet är bra nog” - fast det var jag och inte riktiga Elvis på fotot! Jag gick sen runt med företaget på en mässa i Holland i två dagar men fick inte sjunga, bara gå omkring. Bland mycket annat så har Elvis tagit med mig på äventyr!

Jag har inte varit på Graceland där Elvis bodde eller i Las Vegas. Men jag är bland annat hedersmedlem i Skånska Elvissällskapet och har fått ett fint originalprogram från Las Vegas av ett fan.

Nu har jag gjort Elvis två gånger i veckan och det har känts bra, men nu ska jag ha semester för första gången på sex år.

Kanske hinner du se Baz Luhrmanns film om Elvis?
Ja, kanske det? Biljetten borde jag ju kanske kunna göra skatteavdrag för, haha.

Vill du boka Mikael Welin så läs mer här!

Baz Luhrmann´s Elvis - Go see it!

Lite roliga fakta om filmen om Elvis

  • Baz Luhrmann har tidigare regisserat filmerna Den Store Gatsby, Romeo + Julia, Moulin Rouge och Australia
    Valet att spela Elvis stod mellan Austin Butler och de mer kända Ansel Elgort, Miles Teller och Harry Styles.
  • Butler fick rollen för att han sjöng Unchained Melody så att Baz Luhrmann fullständigt knockades
  • Filmen tog två år att spela in på grund av pandemin och för att Tom Hanks fick covid
  • 30-årge Austin Butler som Elvis får lysande kritik för att även få sin röst att låta som Elvis.
  • Austin Butler sjunger allt i filmen fram till 1968 där han är iförd svart läder. Allt efter det är riktiga Elvis.
  • Tom Hanks spelar Elvis manager, den motsägesefulla Colonel Tom Parker, som också är berättaren i filmen.
  • Baz Luhrmann var mest orolig för vad Priscilla Presley skulle tycka och blev lugn först när hon sa att filmen hade fångat själen, personen, mannen Elvis – inte ikonen