Intervju - Morgan Alling

26 mars 2023
Intervju med Morgan Alling som gör rollen Harold Zidler i Moulin Rouge!

Intervju med skådespelaren och multiartisten Morgan Alling

Vad är du aktuell med just nu?

Jag ska spela Harold Zidler i musikalen ”Moulin Rouge” på Chinateatern i höst. Premiär 14 september 2023.
I maj ska jag ut på en stor föreläsningsturné där jag pratar om ”Besvärlighet, skav, gnäll, mobbning på arbetsplatser” och hur du löser och förebygger det. En föreläsning som jag gjort i 20 år men som aldrig slutar vara aktuell. Sen skriver jag på både två filmprojekt och min nästa bok. Läser in ljudböcker och ska dubba en fin tv-serie. Jag gör lite av allt möjligt. Jag älskar växelbruket.

Intervju med Morgan Alling - som gör rollen Harold Zidler i Moulin Rouge på China Teatern premiär 14 september 2023

Hur kommer det sig att du blev artist?

Jag har sen jag växte upp i en missbrukar- och misshandelsmiljö alltid underhållit. Sen jag var fyra år: då jag fick en blå gitarr och härmade Elvis och såg på Charlie Chaplin och alla stumfilmshjältar på tv. Sen gick jag ut och härmade dem och fick applåder för det.
Så jag har alltid vetat att det är mitt kall i livet. När jag sen gjorde slapsticknummer på ”Roliga timmen” så var det jag som showade för klassen med mina egenskrivna pjäser. Jag tog alla roliga små historier från Kalle Anka och satte ihop som pjäser.
När jag var 14 spelade jag Kung Herodes på julspelet och kände att jag älskade att stå på scen och vara ”seriös” också. När jag 15 år upptäckte jag Commedia dell’arte, clown och det var ju precis det jag gjort hela mitt liv, fast då var det för att överleva det krig jag växte upp i. Jag jonglerade, var akrobat, dansare, Breakdance-dansare, mimare, trollade på fester och på gatorna och i Commedia dell´arte kunde jag få in allt det samtidigt.
När jag kom in på scenskolan i Malmö 1987 var jag 19 år och älskade varje minut av att gå i skolan. För mig var det som att jag hittade livet. Det har aldrig funnits något annat. Det är mötet med en publik. Närvaron mellan scen och salong som alltid varit mitt hem. Idag har jag fyra barn, fru, villa, vovve och har landat i min oroliga själ men då fanns det inget annat.

Bild från föreställningen Slapstick med Morgan Alling, Lars Bethke och Dag Andersson

Vad är det som triggar dig och gör varje framträdande så unikt gör dig?

Det som gör mig lycklig på scen är när jag ser att det jag gör - oavsett om det är jonglering, trolleri, spelar tung dramatik, musikal eller mimar och förberett i mina drömmar - går rätt in i själen hos de som tittar. Mötet, från oss artister, som tränat hela livet, till publiken som vill se oss, är som ett kärleksmöte. Det är som om du har dukat upp en fin middag för den du älskar och du sitter där och tittar in i ögonen och tiden stannar. Vi kan inte beskriva det efteråt men vi vet att vi blivit berörda ända in i själen. Det mötet vill jag alltid återskapa oavsett vad jag gör.

Men en otroligt viktig sak för mig idag är att jobba med kreatörer, artister som brinner för det de gör och som aldrig slutar utvecklas. I den kreativeten älskar jag att vara. Det är mötet mellan både publiken och alla fantastiska kreatörer. Därför väljer jag också att jobba med snälla, fina och bra kreatörer som pratar om idéer, gags, nummer och som tränar, tränar och tränar för att finslipa mötet. Sen går vi in och uppträder och efteråt analyserar vi om vi kan bli bättre, vad som fungerade och inte fungerade. Den processen är ett livselixir.

Morgan Alling tillsammans med Marsha Songcome och Fred Johanson som medverkar i Moulin Rouge på China Teatern hösten 2023

Jag brinner för idéer, att mixa konstformer och utveckla mötet mellan scen och salong. Därför jag har också alltid mixat Shakespeare med cirkus, clown med Norén, tagit in skådeartister på teatrarna.

När jag spelar barnteater, vilket jag gjort i 35 år, så är det finaste betyget du kan få när ungarna skriker av skratt, vilket inte är svårt att få.  Men när de tittar upp på sina föräldrar och vill få bekräftelse på att det de såg var roligt och sant, då vill jag att barnen ska möta sina föräldrars skratt och glitter i ögonen också. I det mötet skapar vi minnen för livet. I det mötet bygger vi relationer.

Den finaste upplevelsen är den vi delar. Därför jobbar jag mycket med familjeunderhållning. Precis som när Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd och alla mina fina stumfilmshjältar gjorde för mig som barn. Det fysiska uttrycket är universellt och kommer alltid finnas. Men det är också den svåraste konstformen när den görs live på scen för du måste ha med dig tekniken, din kropp, tajming, utstrålning och publiken. Funny Bones* helt enkelt.

 * Red. anm: Funny Bones är ett utryck i USA & England för medfödd komisk talang, He´s got Funny Bones!

Foto: Alla bilder tagna av Mats Bäcker (ej bilden från föreställningen Slapstick)

Nöjestips!

Moulin Rouge Premiär 14 september 2023

I höst genomgår China Teatern i Stockholm en total förvandling inspirerad av den legendariska och glamorösa nattklubben Moulin Rouge i 1890-talets Paris. I den största satsningen någonsin på China Teatern blir den Oscarsbelönade filmen MOULIN ROUGE! med Nicole Kidman och Ewan McGregor i huvudrollerna, nu äntligen musikal i Sverige.
Medverkande: Marsha Songcome, Andreas Wijk, Morgan Alling, Fred Johnson med flera.

Boka biljetter här!