Intervju - Stefan Odelberg

11 juli 2023

Månadens intervju: komiker, magiker och programledare Stefan Odelberg

Vad är du aktuell med just nu?

Just nu skapar jag föreställningen ”Get Ready for my Close-up” som jag kommer att spela på Elite Park Aveny Hotell i Göteborg i höst. Det blir 33 föreställningar, fredagar kl 19.00 och 21.00, lördagar kl 17.00, 19.00 och 21.00 och söndagar kl 17.00 och 19.00. Så det går att se föreställningen när man vill och det finns ingen orsak att missa den! Den är 1 timme och 15 minuter lång och det finns plats för 66 personer i publiken. Premiär den 6:e oktober och biljetterna är släppta för köp nu.

”Close Up” betyder både magi och att få träffa mig på nära håll. 20 % är magi och 80 % är Odelberg. Just nu kollar jag på olika trick och rutiner samtidigt som jag arbetar med marknadsföringen. Som artist är man är egentligen aldrig ledig - det är svårt att strunta i att träna eller att inte sprida affischer även när man egentligen skulle varit ledig.

Samtidigt gör jag också en tennisshow i Swedish Open i Båstad. Det är tjugonde året i rad som jag gör underhållningen för tennisspelarna.

Jag har också en föreläsning som jag har premiärkört på den stora tillställningen Offentlig Chef ”Från Tunnelseende till vidvinkel - att förmedla ett budskap så att alla lyssnar”.
Min livskamrat Petra ska ut på en egen föreläsningsturné ”Det räcker nu!” och vi arbetar också på en idé tillsammans som känns jätterolig och spännande, så det är många bollar i luften kan man säga.

Hur kommer det sig att du blev magiker, komiker, programledare?

Det började med att jag arbetade i en skivaffär och en av kunderna hette Erik Höljer som var med i Göteborgs Magiska Bröder. Erik var trollkarl som jag fick några trick av när jag hjälpte honom köpa skivor och jag blev då intresserad av trolleri.

Sen kom Carl-Einar Häckner in liksom cirkusartisten Malte Knapp och jag blev kompis med dem. Malte berättade att de sökte artister på Lorensbergsteatern så jag sökte dit och fick jobbet. Det blev 732 föreställningar som blev som min artistskola och där arbetade fram min rutin på scen som jag fortfarande lever på. I baren hade de en burk med texten ”hjälp Odelberg med nya trolleriapparater” jag var nämligen sjukt oteknisk på att laga saker som gick sönder. Jag lärde mig också att ’tjata’ (reds. anm: betyder prata på göteborgska). Det var så jag skapade min stil och odlade fram min karaktär.

Jag har alltid gillat att arbeta som konferencier då jag tycker om att blanda det seriösa med att hålla tider och att gå in och göra en bra energifylld akt.

Redan år 2013 bestämde jag mig för att jag skulle bli programledare på Bingo-Lotto innan jag fyllde 60 år. Jag skapade en show som heter En Talk Talk Show där jag var programledare och sen bjöd jag in Bingo-Lotto-producenterna så att de skulle se att jag var intressant. Så fick jag jobbet, 13 år innan beräknat!

Folk tror att jag hade tur men det är beslutsamhet och hårt arbete bakom. Att vara programledare är som att vara straffläggare: det är du som ska lägga straffen men du har ett helt lag bakom dig som passar för att du ska kunna lägga den. Att det är direktsändning ger ju ytterligare en dimension. I Bingo-Lotto pratar du direkt med publiken och det är dem jag har kontakten med.

Det är känslan av att allt hänger på just dina axlar som är spännande. Föreställ dig att du ska göra Bingo-Lottos Uppesittarkväll med tre miljoner tittare och det är du som ska få in bollen i mål, nu! Och det är en väldigt häftig rush!

Vissa samtal är speciella. Jag minns en kvinna, Ritva hette hon, som ringde in och som var lite låg. Jag frågade vad som hänt och hon svarade att ”idag dog en av mina närmaste vänner”. Då gäller det att kunna ta det. Jag sa ”Vilken dag av kontraster: samtidigt kommer du fram i Bingo-Lotto och vinner. Nu ska vi spela tillsammans så återkommer vi till din vän. Ritva vann både Färgfemman och en bil. Hon sa: Men Stefan, jag är nästan blind och kan inte köra den. Då svarade jag att jag kommer och kör den åt dig den första biten. Minns den här dagen som den dagen då du minns din fina vän och också vinner en bil.

Nu när mina tre år är färdiga så kommer jag att sakna kontakten med alla som ringer in. Så därför satte jag igång och gjorde en show direkt.

Passa på att boka Stefan Odelberg till ert nästa event

Vad är det som triggar dig och som gör varje framträdande så unikt för dig?

Jag älskar min publik: ta det uttrycket och sätt in det i en spruta och spruta in det rätt in i mitt blod. Det är inte det att publiken applåderar utan att det är som en tråd till varje person i publiken. Jag vill titta var och en i ögonen och beröra dem mentalt. Det är svårt men som en drog man vill ge bort; en positiv drog som inte ger några biverkningar. Om någon artist innan mig säger att det är en svår publik så menar jag att det aldrig finns en svår publik. En konferencier innan mig sa en gång att publiken är otacksam men det finns väldigt sällan en otacksam publik. De behöver kanske bemötas på ett annat sätt än vad du är van vid i vanliga fall, kanske ta det lugnt eller tvärtom; sätta fart. Det är mycket av den sortens publikarbete som jag lärde mig under de 732 föreställningarna på Lorensberg.

Nuförtiden tränar jag mest när jag ska lära mig ett nytt trick. Om jag ska göra ett företagsgig på en halvtimme, brukar jag träna på de trick som jag har liggandes men också lägga in ett ofärdigt trick som jag övar på. Efter 10 shower är tricket bra.

Det är många som avslöjar trick på Insta numera vilket är tråkigt. Om man säger ett roligt skämt så sprider folk det men det är ingen som sprider ”Såg ni när Stefan Odelberg fick en ros att sväva?”. Man måste lägga till något mer till trolleriet; komik, personlighet eller något.

Jag lägger inte mycket tid på att öva själva trolleriet utan på att skapa underhållningen runt omkring maginumren. Jag satt i Bingo-Lottos redaktion och gick igenom programmet och sa ”där lyfter jag på hatten och där kommer skrattet”. Producenten frågade ”Men hur vet du att det kommer ett skratt där?” Jag svarade bara att jag har arbetat så länge så jag vet när skatten kommer. Jag tror inte att folk förstår hur lång tid det tar att få ihop en show med skämt och magi.

Min nya show har premiär 6 oktober och spelas fram till 19 december. Det är en One-Man-Show med en tekniker och det blir roliga trick så var redo för att det smäller!

Publiken kan köpa olika slags amuletter till föreställningen: en amulett garantrar dig att få sitta kvar på din egna stol hela kvällen. En annan amulett ger du till din kompis så att kompisen hamnar uppe på scen med mig. Så finns det de som är utan amulett som får chansa och leva
väldigt ovisst under hela kvällen: ska de komma upp på scenen eller inte?

Jag hoppas att folk förstår att de får en riktig amulett. som jag har gjort själv, med agat och drömfångare. Min revisor hörde av sig och undrade om jag bytt bransch eftersom han fått en faktura på 10 000 kronor för drömfångare och kristaller!

Boka biljetter till Stefan Odelbergs nya show:
Get Ready for my Close Up


Boka biljetter här

Vill du boka Stefan Odelberg till ert nästa event?
Klicka på knappen nedan: